Kerana Kos Sara Hidup Meningkat. Ini Cadangan Pengeluaran KWSP 2.0 Untuk Golongan B40 & M40

Pelbagai pakej bantuan kewangan telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sebelum ini. Terdapat pakej bantuan yang baru diperkenalkan dan terdapat pakej bantuan yang sudah lama diperkenalkan, tapi masih lagi diteruskan sehingga kini.

Untuk maklumat semua, terdapat cadangan agar Pengeluaran KWSP 2.0 diperkenalkan. Ia sekalgus memberi berita baik kepada para pencarum. Berikut adalah maklumat penuh mengenainya.

Maklumat Penuh Cadangan

Pengeluaran khas KWSP 2.0 ini amat diperlukan golongan B40, M40, mereka yang diberhentikan kerja dan ibu tunggal di seluruh negara. Berikut adalah syarat pengeluaran yang dicadangkan oleh Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Selangor (PGIR):

  • Bagi suri rumah dan ibu tunggal yang tidak mempunyai pekerjaan tetap serta tidak aktif lagi mencarum, kita berharap mereka dibenar mengeluarkan semua simpanan persaraannya.
  • pencarum B40 dan M40 yang masih aktif mencarum berusia 54 tahun ke bawah dan mempunyai simpanan dalam Akaun 1 melebihi RM20,000 sepatutnya dibenar mengeluarkan 30 peratus daripada akaun berkenaan.
  • Advertisement
    Advertisement
  • Bagi pencarum B40 dan M40 yang aktif mencarum serta mempunyai baki simpanan di Akaun 1 kurang RM20,000 mereka seharusnya dibenar mengeluarkan keseluruhan simpanan dan meninggalkan baki RM200 dalam Akaun 1 dan 2

Hubungi KWSP

Jika anda ada soalan yang perlu jawapan atau pujian yang anda ingin sampaikan? Sila gunakan borang di pautan berikut: https://www.kwsp.gov.my/ms/reach-us/connect-with-us, semua komen dan cadangan dialu-alukan.

Saluran lain untuk menghubungi kami

  • Telefon: 03 – 8922 6000
  • Faks: 03 – 8922 6222
  • Masa Operasi: Isnin – Jumaat 8.00 Pagi ke 5.00 Petang (Kecuali pada Sabtu, Ahad, Hari Kelepasan AM Persekutuan dan Hari Kelepasan Selangor)

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *