Perdana Menteri Umum Bantuan PPC Untuk Penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR). Ini Penerangannya

Pelbagai pakej bantuan telah diberikan oleh pihak kerajaan kepada mereka yang memerlukan. Berita baik buat penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sebelum ini kerana Perdana Menteri, Dato Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan bantuan PPC.

Mungkin ramai yang tidak perasan bahawa bantuan ini telah diumumkan pada bulan September dan telah mula disalurkan kepada mereka yang berkelayakan baru-baru ini.

Apakah Itu Bantuan PPC?

Untuk pengetahuan semua, pihak kerajaan telah memperuntukkan lebih RM471.6 juta untuk melaksanakan Pakej Penjagaan COVID-19 (PPC) kepada Keluarga Malaysia bagi kategori B40.

Bagi penerima bantuan PPC, anda akan menerima barangan seperti berikut:

 • Pek pelitup muka guna semula
 • Kit ujian kendiri COVID-19
 • Satu oximeter
 • Satu termometer
 • Risalah panduan penggunaan serta info kesihatan

Mereka yang layak untuk menerima bantuan ini dimulakan dengan penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) yang sudah berkeluarga. Mereka ini adalah dalam kalangan isi rumah B40 yang sudah berkahwin dengan ada atau tidak.

Advertisement
Advertisement

Cara Memohon Bantuan PPC

Tiada sebarang permohonan diperluakan untuk pakej ini kerana pemberian adalah berdasarkan data Bantuan Prihatin Rakyat (BPR 2021). Sekiranya anda terlupa sama ada penerima BPR atau tidak, anda boleh menyemak di pautan berikut: https://bpr.hasil.gov.my/

Ikuti langkah-langkah seperti di bawah:

 1. Klik Log Masuk
 2. Masukkan Nombor MyKad
 3. Pengesahan Kata Kunci Keselamatan
 4. Masukkan kata laluan
 5. Klik Menu Semakan Status
 6. Maklumat yang akan dipaparkan
  1. Status Permohonan
  2. Maklumat Pembayaran (Jika Ada)

Tarikh Bantuan Diedarkan

Berdasarkan FB rasmi KKM, bantuan ini telah mula diedarkan pada 30 November yang lalu kepada mereka yang berkelayakan. Jika anda layak, pastikan anda menerimanya untuk bantu mengurangkan bebanĀ  kewangan anda.

 

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *