Bantuan Tunai RM100 Setiap Bulan Dikreditkan Ke Dalam IC/Mykad Bagi Tahun 2024: Senarai Penerima & Tarikh Pembayaran

Dalam usaha menangani jurang ekonomi dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi rakyatnya, kerajaan Malaysia telah melaksanakan satu set program kebajikan sosial yang komprehensif, terutamanya disasarkan kepada kumpulan yang memerlukan. Antara inisiatif ini, komponen penting ialah pemberian bantuan pemindahan tunai terus kepada individu dan isi rumah yang layak.

Program bantuan kewangan ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan yang dihadapi oleh mereka yang berada dalam strata berpendapatan rendah, memupuk keterangkuman dan pengagihan sumber yang saksama.

Bantuan pemindahan tunai bukan sahaja menjadi talian hayat untuk keluarga yang bergelut dengan cabaran ekonomi tetapi juga memainkan peranan penting dalam meningkatkan daya tahan ekonomi secara keseluruhan di peringkat akar umbi.

Bantuan RM100 Setiap Bulan

Bermula tahun 2024, semua penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan turut menerima Sumbangan Asas Rahmah (SARA).

Dua kategori baharu diperkenalkan iaitu isi rumah miskin dan miskin tegar di bawah data e-Kasih dan JKM, dan sebagai contoh, kategori ini layak menerima RM100 sebulan selama 12 bulan di bawah Program SARA mulai Januari 2024 serta juga layak mendapat STR hingga RM2,500 (bergantung kepada bilangan anak).

Kriteria-Kriteria Kelayakan Penerima

  • Warganegara Malaysia;
  • Tersenarai sebagai penerima Miskin Tegar eKasih dalam rekod data Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU, JPM) sehingga 28 Februari 2023;
  • Lulus Sumbangan Tunai Rahmah (STR) 2023 kategori Isi Rumah, Bujang dan Warga Emas Tiada Pasangan.

SERTAI SALURAN TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

Advertisement

Prosedur Bantuan Disalurkan

Pelaksanaan SARA akan dibuat secara kredit ke MyKad penerima dengan kadar RM100 setiap bulan selama 12 bulan (jumlah keseluruhan RM1,200).

Advertisement

Mereka yang layak kemudiannya boleh menggunakan MyKad mereka untuk pembelian barangan keperluan makanan asas di pasaraya/kedai runcit terpilih seluruh negara.

Melalui SARA, penerima hanya perlu ke kedaikedai runcit untuk membeli keperluan asas hanya dengan
menggunakan myKad.

Bagi mereka yang ingin membuat semakan status kelulusan, dan maklumat lengkap berkenaan bantuan ini ia boleh diteliti di Portal Rasmi STR – DI SINI.

Maklumat Data e-Kasih

Sistem ekasih merupakan sistem pangkalan data bersepadu isi rumah miskin yang diwujudkan di peringkat nasional bagi membantu merancang, melaksana dan memantau program kemiskinan. Sistem ini juga dijadikan rujukan oleh kementerian/agensi yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam program pembasmian kemiskinan.

eKasih diwujudkan susulan daripada keputusan mesyuarat, Mesyuarat Jemaah Menteri pada 31 Oktober 2007 dan Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri pada 1 November 2007. Bertitik tolak dari keputusan itu, ia mula dibangunkan secara in-house oleh ICU JPM dan mula digunakan pada Jun 2008.

Melalui mekanisme pendaftaran terbuka eKasih, individu yang ingin mendaftar boleh merujuk kepada Pejabat Daerah atau Jabatan Pembangunan Persekutuan/Pejabat Pembangunan Persekutuan (JPP/PPPN).

Penafian

Lama sesawang ini hanya berkongsi maklumat mengenai bantuan. Segala permohonan dan hal berkaitan perlulah dirujuk dan melayari laman sesawang asal bantuan.

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *