Kekosongan Jawatan Perkhidmatan Awam Bagi Sesi Mei 2024. Gaji RM1,494.00-RM5,674.00

Berita penting untuk mereka yang sedang mencari kekosongan pekerjaan di luar sana. Sukacita dimaklumkan bahawa pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) sedang membuka peluang kerjaya serta mempelawa warganegara Malaysia yang mempunyai kelayakan dan berdedikasi.

Bagi calon yang berminat, anda hendaklah membuat permohonan berdasarkan maklumat dan kelayakan yang ditetapkan. Di dalam artikel ini dikongsikan maklumat terperinci bagi mana-mana calon yang berminat untuk memohon jawatan-jawatan yang ditawarkan.

Maklumat Kekosongan Jawatan

PENOLONG PEGAWAI SYARIAH GRED LS29 PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SEMBILAN (LANTIKAN TETAP)

 • Kumpulan: Pelaksana
 • Jadual Gaji: RM1,494.00-RM5,674.00
 • Taraf Pelantikan: Lantikan Tetap
 • Kekosongan: 2
 • Simpanan: 3

Keperluan Bidang

(a) Pengajian Islam;
(b) Perundangan Islam/ Syariah;
(c) Syariah dan Pengajian Islam;
(d) Syariah dan Undang-undang;
(e) Syariah dan Pengurusan;
(f) Pengajian Islam (Syariah);
(g) Syariah Islamiyyah;
(h) Undang-undang dan Syariah;
(i) Al-Syariah;
(j) Syariah; atau
(k) Undang-undang Islam dan Syariah.

Keperluan Tambahan

Hanya calon yang telah memperoleh STAM/ diploma dalam bidang pengajian Islam
(syariah) atau bidang berkaitan yang diiktiraf dan disahkan oleh senat/jawatankuasa berkaitan pada atau sebelum tarikh tutup iklan sahaja layak memohon selaras dengan syarat skim perkhidmatan.

Syarat-syarat Kelayakan

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan; dan
  • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dengan mendapat prinsipal dalam subjek Fizik dan Matematik pada peringkat peperiksaan tersebut; atau
  • Sijil Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dalam bidang jurusan sains; atau
  • Sijil dalam bidang kejuruteraan elektrik, elektronik atau mekanikal yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
  • Diploma dalam bidang kejuruteraan elektrik (perhubungan atau kuasa), elektronik atau mekanikal yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; atau
  • Diploma dalam bidang sains komputer atau kimia industri yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
 • Hanya calon yang berumur 30 tahun dan ke bawah sahaja yang layak memohon bagi urusan ini;
 • Advertisement
  Advertisement
 • Hanya calon yang telah memperoleh STPM/Sijil Matrikulasi KPM/sijil/diploma dalam bidang berkaitan yang diiktiraf dan disahkan oleh senat/jawatankuasa berkaitan pada atau sebelum tarikh tutup iklan sahaja layak memohon selaras dengan syarat skim perkhidmatan.

Maklumat Tambahan

Calon yang telah mendaftarkan permohonan bagi jawatan di atas tidak perlu mendaftar semula sekiranya permohonan masih dalam tempoh sah laku pendaftaran pada tarikh tutup iklan.

Walau bagaimanapun, calon perlu memastikan pusat temu duga terdekat dikemas kini sebelum atau pada tarikh tutup iklan. Hanya permohonan calon yang diterima sebelum

Cara Memohon

Kepada calon-calon yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, permohonan boleh dibuat dengan mengemukakan permohonan seperti mana yang ditetapkan di pengumuman rasmi kekosongan jawatan.

Permohonan bagi jawatan-jawatan ini boleh dikemukakan boleh dilaksanakan secara dalam talian (online) di Sistem Pendaftaran Pekerjaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA9).

Hanya calon yang menepati syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan dan melepasi tapisan sahaja yang akan dimaklumkan untuk menghadiri temuduga oleh pihak majikan.

Tarikh tutup permohonan pada 29 MEI 2024 (RABU) jam 11.59 malam.

Maklumat rasmi kekosongan dan permohonan secara dalam talian boleh dirujuk di pautan berikut: https://imej.spa.gov.my/dev/pdf/iklan2024/IKLAN_SPA9_PG_PSUKN9_PenolongPegawaiSyariahGredLS29.pdf

SERTAI SALURAN TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

Syarat Bahasa Melayu

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *