Bantuan Sara Hidup (BSH) RM300 dikreditkan setiap bulan: Panduan semak kelayakan & memohon

Pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan, sama ada melalui peringkat Negeri atau Persekutuan bagi membantu mereka yang berkelayakan.

Salah satunya termasuklah bantuan-bantuan yang diperkenalkan oleh Kerajaan Persekutuan dan Negeri bagi tujuan masing-masing dengan peruntukan tertentu.

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan antara bantuan kewangan yang diperkenalkan: –

Bantuan Sara Hidup (BSH)

BSH pada asasnya adalah sebuah bantuan kewangan sebanyak RM300 yang dikreditkan setiap bulan kepada mereka yang layak.

Bantuan kewangan ini diberikan kepada mereka yang menepati syarat-syarat kelayakan berikut:

 • Veteran ATM
  • Bekas anggota tetap Angkatan Tentera Malaysia
  • Bekas Tentera British yang berkhidmat di Malaya / Malaysia atau Singapura termasuk Ranger di Sarawak
  • Bekas ahli Pasukan 136 dan bekas Askar Wataniah yang dikerah sepenuh masa
 • Had umur yang layak dipertimbangkan BSH adalah 60 tahun keatas dengan pendapatan bulanan di bawah Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK);
 • Tidak diberhentikan dibawah kes tatatertib;
 • Balu yang berkahwin semula tidak layak;
 • Anak yatim piatu hendaklah berumur kurang dari 18 tahun dan di bawah 21 tahun jika masih belajar. Jika cacat kekal, tiada syarat had umur;
 • Advertisement
  Advertisement
 • Faktor kesihatan atau penyakit yang menghalang pekerjaan (dengan pengesahan Pegawai Perubatan Kerajaan), bilangan anak yang bersekolah atau melanjutkan pengajian di institusi pengajian tinggi juga boleh dipertimbangkan pemberian BSH.

SERTAI SALURAN TELEGRAM: https://t.me/jawatankerja

Permohonan BSH

Untuk mereka yang ingin membuat permohonan, ia boleh dilaksanakan dengan mengisi Borang Permohonan BSH secara lengkap dan dilampirkan bersama dokumen-dokumen sokongan yang dinyatakan.

Ia seterusnya perlu dimajukan ke Pejabat  Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV) Cawangan Negeri mengikut negeri kediaman veteran.

Dimaklumkan juga setiap permohonan yang diluluskan akan berkuatkuasa selama tiga tahun dari bulan pertama pembayaran pertama dibuat.

Permohonan kemudiannya akan dinilai semula dalam tempoh tiga tahun itu untuk memastikan sama ada Veteran ATM atau penerima BSH itu masih layak diteruskan bayaran atau sebaliknya.

Bagi info yang lebih teliti tentang bantuan ini dan semakan kelulusan kepada yang telah memohon, sila rujuk di Portal Rasmi JHEV – DI SINI.

Advertisement
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *